Spalio 21 dieną Antanavo bendruomenės centre vyko Žemės ūkio ministerijos LEADER programos ir žemdirbių metodikos centro organizuotas renginys „Bendruommeninų organizacijų galimybės teikti socialines paslaugas kaimo vietovėse“. Visus renginio dalyvius pasveikino Kazlų Rūdos savivaldybės administracijos direktorius Valdas Kazlas. Pranešimą „LEADER galimybės 2014-2020 metams“ skaitė Žemės ūkio ministerijos kaimo plėtros departamento Alternatyvios veiklos specialistė Jolanta Vaičiūnienė. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bendruomenių reikalų skyriaus vedėjas Arūnas Kučikas pranešime „Galimybė teikti (socialines) paslaugas – sėkmingos NVO ir bendruomenių plėtros aspektas“ prisatė SADM finansavimo mechanizmus. Kazlų Rūdos savivaldybės socialinės paramos ir sveikatos priežiūrs skyriaus vedėja Judita Simonavičienė pasidalino mūsų savivaldybės patirtimi perduodant dalį socialinių paslaugų nevyriausybinėms organizacijoms. Sūduvos VVG pirmininkė pristatė Kazlų Rūdos kaimo bendruomenių patirtį teikiant socialines paslaugas vaikams, vienišiems ir neįgaliesiems. Sukaupta iš tiesų didelė patirtis, kuri prasidėjo nuo 2007 metų kai Antanavo bendruomenės centre pradėjo veikti vaikų dienos centras „Draugai“. Šiandien net keturiose bendruomenėse veikia savarankiški vaikų dienos centrai, septyniose bendruomenese vykdomas neįgaliųjų socialinės integracijos projektas, jau treti metai teikiamos bendrosios socialinės paslaugos vienišiems asmenims.
Malonu, kad mūsų patirtimi susidomėjo ir kitų rajonų savivaldybės atstovai, kolegos iš vietos veiklos grupių. Renginyje dalyvavo ne tik iš kaimyninių rajonų, bet atvyko iš visos Lietuvos regionų: Zarasų, Panevežio, Kupiškio, Lazdijų, Telšių, Panevežio ir kitų rajonų. Daug buvo klausimų ir diskusijų. Matome, kad idėja socialines paslaugas perduoti kaimo bendruomeninėms organizacijoms tampa realybe. NVO sektorius turi pasiruošti tai daryti, o vietos ir centrinė valdžia turi pasitikėti šiomis organizacijomis. Kaimo bendruomeninės organizacijos yra arčiausia žmonių, kuriems šios paslaugos reikalingos ir geriausia žino paslaugų poreikį. Paslaugų tinklas nėra išvystytas tolygiai ir kaimo žmonėms jos yra labai reikalingos.
Dėkoju visiems, kurie dalyvavo renginyje. Tikiu, kad tokių patirties pasidalinimo renginių bus ateityje ir daugiau. Jokių vadovėlių, rekomendacijų nėra, viskas daroma palengva remiantis tik savo patirtimi.
Reda Kneizevičienė
Sūduvos VVG pirmininkė