Liepos 9-10 dienomis Vokietijoje vyko programos ERASMUS+ projekto „Šuolaikinės technologijos- tai tarpkultūrinio mokymo ir pilietinės sąmonės ugdymo įrankis“ dalyvių susitikimas. Atvyko projekto partneriai iš Slovakijos, Prancūzijos, Lenkijos ir Lietuvos. Vokietijos partneriai parengė įdomią ir naudingą programą. Vyko fotografijos kursai (teorinė ir praktinė dalis), aplankėme Flamingo regiono turizmo objektus, kuriems finansavimas buvo skirtas iš LEADER programos. Buvo įdomu matyti kaip pasmerkti nugriauti vandentiekio bokštai tapo apžvalgos aikštelėmis, parkuose demonstruojamos edukacinės programos su laukiniais paukščiais. Vakare vietos bendruomenės moterų šokių grupė ne tik surengė pasirodymą, bet ir visus projekto dalyvius pakvietė pasimokyti Flemingo regioninių šokių.

Liepos 10 dieną programos ERASMUS+ projekto „Šuolaikinės technologijos- tai tarpkultūrinio mokymo ir pilietinės sąmonės ugdymo įrankis“ dalyviai pradėjo susipažinimu su Bad Belzig miesteliu, kur vietos gidė pristatė miestelį, jos pilį.Vėliau aplankėme Camer miestelio malūną, senovinių automobilių parodą miestelio šventėje ir Lehnin miestelyje esantį Kultūros ir meno instituto filialą, kuriame rengiamos įvairios edukacinės – pažintinės programos. Vakare buvo pristatoma Saksonijos regioninės virtuvės patiekalai. Visi seminaro dalyviams gavo sertifikatus. Oficialaus uždarymo metu Vokietijos partneriai perdavė simboliškai vėliavą Lenkijos partneriams, nes sekantis susitikimas vyks spalio mėnesį Lenkijoje.
Po uždarymo vyko projekto partnerių vadovų darbo grupės posėdis, tolimesnių veiklų aptarimas bei naujų idėjų aptarimas būsimiems projektams, nes 2017 metais startuos LEADER priemonės „Tarptautinis ir tapteritorinis bendradarbiavimas“ projektai.
Partneriai atsisveikino neilgam. Rugsėjį mėnesį vyks vadovų susitikimas Slovakijoje, kurio metu bus parengta bendra ataskaita už atliktas veiklas. Vėliau spalio mėnesį lauks išvyka į Lenkiją o gruodžio mėnesį į Prancūziją. Projektas tęsis iki 2017 metų spalio mėnesio. Kiekvienoje šalyje šiais metais vyks fotografijos ir anglų kalbos kursai. Kaimo bendruomenės yra delegavę 20 atstovų būti šio projekto dalyviais.
Tikime, kad galimybė susipažinti su kitų šalių patirtimi bus naudinga plėtojant bendruomeninį verslą ir turizmo paslaugas Sūduvos krašte.
Reda Kneizevičienė
Sūduvos VVG pirmininkė