Balandžio 23-24 dienomis Sūduvos VVG lankėsi ERASMUS+ projekto „Šiuolaikinės technologijos kaip visuomenės informavimo ir tarpkultūrinio švietimo priemonė“ partneriai iš Slovakijos, Lenkijos, Prancūzijos ir Vokietijos. Pagal šį projektą visose šalyse vyko vyresniems žmonėms nei 50 metų kompiuterinio raštingumo kursai. Vėliau vyks fotografijos ir kalbų mokymai. Lietuvos partneriams buvo iškeltas uždavinys- surengti renginį, kurio metu būtų pristatoma visų šalių tradicijos ir papročiai. Todėl neatsitiktinai buvo pasirinkta Šv. Jurgio šventė. Svečiai stebėjo laukų šventinimą bei dalyvavo Šv. Mišiose. Kultūros namuose visi partneriai surengė savo tradicijų ir kulinarinio paveldo pristatymą bei stebėjo kultūrinę programą. Po pietų projekto dalyviai turėjo pademonstruoti savo žinias prie kompiuterių. Jiems buvo užduotis- parašyti elektroninį laišką savo projekto bendraamžiams.
Balandžio 24 diena buvo skirta aplankyti Sūduvos VVG projektus. Iš rytoj lankėmės Višakio Rūdoje, kur šauniosios moterų klubo „Višakio vingis“ narės surengė net tris edukacijas: piešimas arbata, šalikėlių piešimas ir suvenyrų „Višakio Rūdietis“ darymas. Užsienio svečiams buvo įdomu pabandyti patiems savo kūrybinius sugebėjimus. Simbolinį 17 gėlių šalikėlį ( tiek buvo užsienio svečių ir kiekvienas spalvino po vieną gėlę) paliko prisiminimui moterų klubui. Vėliau svečiai lankėsi Bagotojoje. Čia savo bendruomenės veiklą pristatė bendruomenės pirmininkas Audrius Raškauskas. Svečiams koncertavo Bagotosios jaunieji šokėjai. Projektų vizitą baigėme Sasnavos bendruomenėje. Čia aplankėme gražiąją neogotikinę bažnyčią, bendruomenės iniciatyva įrengtą zuikių muziejų, dramos teatro studiją ir bendruomenės centrą. Sūduvos VVG pirmininkė padarė prezentaciją visų VVG projektų, kurių dėl prastų oro sąlygų nebuvo galimybės aplankyti svečiams. Tikime, kad tai galėsime padaryti kitą kartą.
Vakare simbolinę projekto vėliavą VVG pirmininkė Reda Kneizevičienė įteikė Vokietijos partneriams, nes sekantis susitikimas įvyks liepos pradžioje Vokietijoje. Pirmadienio ankstyvą rytą svečiai išvyko namo. Malonu, kad mūsų partnerių ratas pasipildė naujais pažįstamais iš Prancūzijos ir Vokietijos. Su Slovakijos ir Lenkijos partneriais jau buvo įgyvendintas bendras tarptautinis projektas. Belieka ieškoti kitų finansavimo šaltinių. Tarptautinis bendradarbiavimas yra labai įdomus ir naudingas.
Reda Kneizevičienė
Sūduvos VVG pirmininkė